Kategorier
VInduer

Hvordan fungere en termorude?

Hvordan virker en termorude egentlig?

Af Rami Najmi, Teknisk designer

I min tid som teknisk designer hos KRONE A/S har jeg lært rigtig meget omkring hvordan et vindue fungere fra a til z og herunder hvordan noget så vigtigt som en termorude, egentlig fungere i et vindue.

2 eller 3 lags glas?

Man har altid været bekendt med, at et lags vindue isolere mindre end et 2 lags vindue og helt tilbage i 1865 blev der allerede patenteret på det som kaldes “verdens første termorude”, men byggeriet var simpelthen ikke nået dertil i udviklingen hvor det vil give mening og bruge 2 lags vinduer.

Omkring 70 år senere var der en tysker der for alvor gav udviklingen en drejning med fokus på, at skabe en dugfri rude. Det blev igangsat på baggrund af, at altid har været problematisk og holde duggen fra glassets indvendige side med de store temperaturforskelle indvendig og udvendigt. Dug på et vindue opstår når varme og kulde mødes og derfor opleves det sjældent, at der opstår duggede ruder om sommeren, hvor der ikke er stor forskel på temperaturen inde og ude.

Vores termorude som vi kender det i dag er blevet udviklet omkring 60-erne og har som bekendt, 2 lags glas med afstandsprofil af aluminium og heri er der en gasform ( typisk argon gas), som er med til, at holde kulden ude og er også med til, at give vinduet en bedre U værdi. Argon har større massefylde en luft og derfor vil luftcirkulationen i hulrummet blive nedsat, så rumvarmen overføres langsommere fra det inderste varme glas til det yderste koldere glas. Gassen der fyldes mellem glassene er usynlig og har ikke effekt på lysgennemgangen. Heldigvis er de gastyper, der i dag bruges i termoruder ugiftige og skader ikke miljøet.

Forskel på gastyper

Argon har sin maksimale virkning ved 15-16 mm luftafstand.
Krypton har sin maksimale virkning ved ca. 9-10 mm luftafstand.
Det er i h.t. Miljøstyrelsen forbudt at bruge SF6-gas i Danmark siden 1. januar 2003.

Siden 1.3.2007 har det været obligatorisk at termoruder skal være CE-mærket i henhold til ”DS/EN 1279-5 Bygningsglas – Termoruder – Del 5: Overensstemmelsesvurdering” Før det var det DS 1094.1 der var gældende fra 1981.

Kilder: https://www.glasfakta.dk/viden/vinduer/doere/funktioner-og-begreber/termorudens-historie/

https://www.glasfakta.dk/viden/vinduer/doere/regler-og-vejledninger/hvorfor-gasfyldes-energiruder/

 

Af tekniskdesigner

Teknisk designer studerende med praktikplads hos vindue og døre producent.